فروید و دین
از نظر فروید شباهت زیادی میان فعالیت مردم دیندار و رفتارهای بیماران روان رنجور وجود دارد. هردو دسته تاکید دارند کارها را به صورت آیینی انجام دهند و در هردو آیین با سرکوبی غرایز اساسی همراه است. فروید دینداری را برپایه عقیده ادیپ و دین ورزی را برمبنای اندیشه پدر - خدا قرار میدهد.
فروید و روانشناسی دین
فروید خود را یهودی رها شده، شکاک و کاملا بی دین میدانست. او از باورهای کاتولیک ها تنفر داشت و دشمن واقعی را دین و کلیسای کاتولیک میدانست. فروید از اعمال دینی یهود نیز تنفر داشت و پس از ازدواج نیز همسر و فرزندانش را از آموزه های دینی یهود بازداشت. او دین را زائد و برخواسته از ذهن کودکانه بشر میدانست و معتقد بود با رشد علمی انسان، بندهای توهم از پایش باز می شود. روش فروید روان تحلیل گری یعنی کاوش در لایه های پنهان روان یا ناخودآگاه بود. مهم ترین اندیشه فروید که در همه حوزه های علمی او به ویژه دین تاثیر گذاشته ، عقیده ادیپ است. عقیده ادیپ بدین معناست که کودک به دلیل عشق به پدر یا مادر(جنس مخالف) با پدر یا مادر(جنس موافق) خود به شدت به رقابت می پردازد.
مفهوم خدا در اندیشه فروید
فروید، باور به خدا را به عنوان پایه بیشتر ادیان، امری توهمی میداند. او معتقد است خدا، همان مفهموم پدر است که در ذهن آدمی تعالی یافته و بر اثر یادآوری ناتوانی دوران کودکی و توجه به نیازهای همیشگی خود، بدان روی آورده است. او دین و دینداری را در ردیف رفتارهای روان رنجورانه، همچون وسواس به شمار می آورد و بر آن است که با افزایش افق های علمی در زندگی انسان، سرانجام دین از صحنه حیات آدمی زدوده خواهد شد. از نظر فروید شباهت زیادی میان فعالیت مردم دیندار و رفتارهای بیماران روان رنجور وجود دارد. هردو دسته تاکید دارند کارها را به صورت الگووار و آیینی انجام دهند.
فروید در آینده یک توهم بیشتر به نقد دین میپردازد و آن را به عنوان یک توهم اجتماعی توصیف میکند و حتی به عنوان یک نوع خاص از روان رنجوری جمعی توصیف میکند، "ظاهرا مهمترین اختراعات ذهنی تمدن است". وی نتیجه گرفت که همه اعتقادات مذهبی"توهماتی هستند که هیچ مدرکی بر آنها اثرگذار نیست".
رومن رولاند در مکاتبات خود با فروید استدلال کرد که دینداری در او یک احساس "اقیانوسی" خاص ازل است، چیزی بی پایان، بی حد و مرز. فروید اما خاطرنشان کرد که فاقد چنین احساسی "اقیانوسی" است ، اگرچه حضور آن را در دیگران تشخیص داده است.
منبع: rasekhoon.net , Sigmund Freud Research
نویسنده: عارفه گودرزوند
تاریخ: 1399/9/6
درباره این سایت